


מרצה | פרופ' ליעד מודריק
בי"ס למדעי הפסיכולוגיה, ובי"ס סגול למדעי המחשב, אוני' תל אביב
התודעה היא אחד האתגרים הגדולים המונחים לפתחם של המדעים הקוגניטיביים: הסוגיה כרוכה גם בשאלות פילוסופיות – גוף ונפש, והאפשרות להסביר את המוּדעוּת בכלים מדעיים אמפיריים. בקורס נסקור את ההתפתחויות האחרונות בתחום זה ואת התיאוריות המובילות, לצד טיעונים פילוסופיים ביחס לשאלות אלה.
- 8 מפגשים | ימי ראשון | פתיחה 1.11.2020
- 18:00-19:30
- ההרצאות ישודרו בזום
- מחיר לקורס מקוון: 600 ₪
- מחיר מרכז ההנצחה: 555 ₪
- תוכנית הקורס
כיצד נולד עולם מנטלי עשיר מפעילות פיסיולוגית? האם ניתן לזהות את המנגנונים המוחיים?
מפגש 1: 1.11.2020
פילוסופים שונים טוענים שהמוּדעוּת נמצאת מחוץ להישג ידו של המדע, שזו אינה תופעה שאפשר לחקור אמפירית, ושהחוויה היא בעיקרה סובייקטיבית.
מפגש 2: 8.11.2020
פילוסופים ומדענים גורסים, כי המוּדעוּת היא תופעה ביולוגית שאינה שונה מתופעות ביולוגיות אחרות, ולכן אפשר לחקור אותה בכלים מדעיים.
מפגש 3: 22.11.2020
שאלת התודעה עברה בתוך כמה עשורים משולי החשיבה המדעית בתחום חקר המוח למרכז העניין בו.
מפגש 4: 6.12.2020
בעשורים האחרונים התפתחו שיטות מתוחכמות לבידוד החוויה המודעת ולחקירתה בצורה אמפירית.
מפגש 5: 20.12.2020
עקבות החקירה המדעית עלו שתי תיאוריות מרכזיות ביחס למוּדעוּת: ה- global neuronal workspace וה- integrated infomration theory . נבחין בין שתי התיאוריות ועקרונותיהן.
מפגש 6: 3.1.2021
לצד הניסיון להבין כיצד נולדת החוויה המודעת, מחקרים רבים שואלים מה תפקידה, תוך התמקדות בעיבוד הלא-מודע ובמגבלותיו.
מפגש 7: 17.1.2021
האם למוּדעוּת יש תפקיד בהחלטות שאנו מקבלים, או שההחלטות מתבצעות באופן אוטומטי?
מפגש 8: 31.1.2021