תנאים | תערוכה קבוצתית

לָמה תְּנאים? תְּנאים לְמה? עוד לפני צאתנו לאוויר העולם, כבר גופנו מוגבל בתנועה. את כל חיינו אנחנו עוברים בבדיקה חוזרת של התנאים והמגבלות שחוקי התרבות מטילים עלינו.

אמנות יכולה לשמש מקלט. המקום בו אמן יכול לעמוד מול תנאי חייו ולשאול עליהם שאלות, להעמיד התנגדות או לחתור תחתם. לפעמים העימות כרוך בכאב. לפעמים נדרשת עמידה מול תנאי בלתי סביר.

יצירת האמנות קשורה, לא פעם, בחוויה הפרטית ומצד שני היא מעלה שאלות, או מנסחת עמדה כלפי התרבות.

בתערוכה 'תנאים' ששה משתתפים המציגים עבודות ציור, צילום ווידאו. המשותף לכולם הוא פעולת הייצוג לאוביקט, תופעה או מוסכמה. אופן הייצוג נע בין הצבעה מעודנת להעצמה אירונית והוא נוגע בשאלות על ילדוּת, יחסי המינים, תכתיבי דת ומסורת, עובדים ומעבידים, מוכרים וקונים.

 

 

המשתתפים:

 

רונית שלו מאמצת את דגם האיקסים (XXXX) של רקמת המפות והמפיות, המקובל בתרבות המערב כמלאכת נשים מסורתית. היא מציירת על בד בעפרונות צבעוניים סצנות ביתיות ומשפטים כתובים הלקוחים מדגמי רקמות בריטיות. הוראות ופתגמים שונים בשפה האנגלית, הנוגעים למקומה של הילדה/האשה בחיי הבית, מקבלים בציורים משמעות עצובה – אירונית. 'אני ילדה טובה', 'אני עקרת בית טובה', אלה תנאי החניכה העתיקים ששלו מעבירה אל בד הציור. 

רונית שלו היא בוגרת החוג לאמנות באוניברסיטת חיפה והשתתפה בשנה שעברה בתערוכה 'אמנות הארץ' ברידיניג.

 

מרב סודאי, גם היא בוגרת המחלקה לאמנות באוניברסיטת חיפה, משתתפת בתערוכה עם ציורים מתקופות שונות, הנוגעים לטכסים ולמוסכמות חברתיות. מה שאמור להיות תמים ומאושר, כמו כלה בחופתה או טקס ברית המילה של בנה, מקבל היסט אל הקשה והמאיים. כפפת המטבח אינה יותר חפץ מגונן והכלה הופכת ל'כלה עם דם'.

סודאי הציגה תערוכות יחיד בגלריה ג'ולי מ. ובגורן יזרעאל והשתתפה במספר רב של תערוכות קבוצתיות.

 

נורית ירדן משתתפת בתערוכה עם עבודות צילום גדולות העשויות כשמיכות טלאים: שתי וערב של צילומים הלקוחים מעולמות שונים. קטעי תמונות ילדוּת, חלקי גוף, פורטרטים ומפיות נייר, הכל נארג יחד לשמיכה. שמיכה באה לגונן ולחמם, אבל היא גם מכסה ומסתירה. מתחת לה נמצאות שאלות מטרידות העולות מתוך התחביר שנוצר בין הדימויים.

נורית ירדן היא בוגרת המחלקה לצילום בבצלאל ומאחוריה תערוכות יחיד בגלריה שלוּש, קלישר 5 ובוגרשוב.

 

נועה גרוס סיימה השנה את לימודיה במדרשה לאמנות בבית ברל. בעבודות הווידאו המוצגות בתערוכה היא מצולמת בבתים שונים, אותם היא מנקה לפרנסתה. הצילומים מבוימים על התפר בין צילום פרסומת על האושר שבמלאכת הניקיון, לסרטי פורנו רך. תפקידה של האשה מקבל בהם היסט משועשע/אירוני. נועה גרוס השתתפה בתערוכות קבוצתיות ובאירועי אמנות ובימים אלה מוצגת עבודת וידאו שלה בתערוכה 'מרוץ שליחות' במוזיאון חיפה.

 

נועה בן נון מלמד מציגה בתערוכה צילום אחד, שקף על קופסת אור. זוהי עבודת טריפטיך המשחזרת רגע אחד שהוא ספק שחרור, ספק הימלטות. יציאה למקום אחר, הרחק מכל החוקים והתנאים שילד לומד לשרוד בתוכם.

נועה בן נון מלמד היא בוגרת המחלקה לצילום במכללת הדסה, המדרשה למורים לאמנות ברמת השרון ואוניברסיטת לסלי. תערוכות יחיד שלה הוצגו בגלריה הקיבוץ, בוגרשוב ובגלריה הלבנה.

 

עמית בוימל סיים השנה את לימודיו במחלקה לצילום במכללת הדסה, ירושלים. הוא מציג בתערוכה ארבע עבודות צילום של חלקי משחק מונופול בגרסתו האמריקאית, משחק המאלף ילדים קטנים לסחור בנדל"ן.  כדי להבין את האוביקט: 'בית', 'קוביות', 'מריצה', הוא בנה אותו מחדש מקרטון ביצוע וצילם אותו על רקע הצבע המקורי של לוח המונופול. על מדף קטן לצד כל צילום נמצא החלק הקטנטן מהמשחק המקורי ועמית בוימל מזמין את הצופה למשחק חדש של התקרבות והתרחקות לצורך השוואה.

 

דילוג לתוכן