יום טוב ללבבות | נחום גוטמן

בשונה ממגמת הגלריה במרכז ההנצחה, לחשוף קהלים בפריפריה לפעילות אמנותית עכשווית, התערוכה הבאה, שתיפתח בשבת הקרובה, 16.01.10 בשעה 12.00 תוקדש לנחום גוטמן.

גוטמן נקשר בתרבות המקומית לראשיתה של תל אביב ולראשית היישוב. יוצר מן העבר שדורות מבני הארץ למדו להכיר לא תמיד באמצעות יצירות מופת מוזיאליות, אלא דרך אין ספור איורים ומספר ספרי ילדים שהפכו איקונות כמעט מרגע לידתם. לכל אלה, שלגביהם גוטמן הוא בגדר מכר ותיק, התערוכה תהווה מפגש רענון עם קרוב לארבעים ציורים ואיורים מקוריים שחלקם לא הוצג זה זמן.

קהלים אחרים לא פגשו בעבודותיו של גוטמן ולגביהם התערוכה היא הזדמנות להכרות ולחיבור בלתי אמצעי אל זמן היסטורי בתרבות המקומית.

בתערוכה יוצגו מספר קבוצות של עבודות שמצביעות על היבטים שונים בדמותו של נחום גוטמן היוצר: ראשיתה של תל אביב מאחוזת בית, דיוקנאות אישיים של אשתו ובנו, פועלי בניין ופרדסים, נשים פלשתיניות, קשריו ארוכי השנים עם ביאליק ודמיונו השופע כמספר סיפורים לילדים.

כאחד החניכים הראשונים של 'בצלאל', נחום גוטמן צייר את הארץ במבט דומה לזה של תיירים אירופים שציירו, צילמו ותיארו אותה במאה ה-19, באופן הפוסח על ההווה ומחבר את נופיה אל סיפורי המקרא. בדרך זו קיבלה עליה הארץ את ניכוסה לתושביה היהודים.

גוטמן גדל בשכונה הסמוכה ליפו, הכיר את אנשיה והרגיש קרוב אליהם. החיוניות הבלתי אמצעית של אנשי המקום נקשרה בתודעתו הילדית בצבעוניות ובאור השופעים, שעמדו בניגוד לחיים האפרוריים שידע כילד קטן באודסה.

אותה חיוניות מקבלת, בציורי הנשים המתרחצות, היבט אירוטי המושפע גם מסגנונו הנאיבי של הצרפתי בן זמנו הנרי רוסו.

מתוך כתבים אוטוביוגרפיים אפשר לאחות את כל קצות העשייה של גוטמן לכדי דמות שלמה של יוצר המלא תשוקה לתאר עולם שלגביו היה ראשוני ומופלא, ובה בעת לקחת חלק פעיל בתוכו.

במסגרת התערוכה יתקיימו מפגשים עם הסופר מאיר שלו והצייר והמאייר דני קרמן. הודעה על כך תבוא בנפרד.

תודתנו נתונה למוזיאון נחום גוטמן על שיתוף הפעולה הנדיב:

לפרופ' חמי גוטמן

לרוני דיסנצ'יק – מנכ"ל המוזיאון

לטלי תמיר – אוצרת ראשית

ולאורית גרוסמן – רשמת ואוצרת

 

 

דילוג לתוכן